Tekenen met aquarelpotlood

Bij de meeste aquarelcursussen wordt niet of nauwelijks aandacht besteed aan het aquarelpotlood. Met het aquarelpotlood kun je werken, zoals je dat met gewone kleurpotloden doet. De stift is echter zo samengesteld dat de kleur oplosbaar is in water. Daardoor is het mogelijk om een kleur te verdunnen tot een transparante laag.





Het aquarelpotlood is bij uitstek geschikt om een snelle schets van een landschap, stilleven, dier of model te maken en die (later) uit te werken tot een gewassen tekening of aquarel. Dat kan ook door in de uitwerkfase ander materiaal te gebruiken, zoals aquarelverf of verdunde inkt. Men combineert het ook wel met viltstift, potlood of inkt. De tekening bij dit artikel is in een kwartier tijd gemaakt naar levend model.

Er is uitsluitend een zwart aquarelpotlood voor gebruikt, schoon water, een groot, zacht penseel en wat keukenpapier om een eventueel teveel aan pigment snel weg te nemen. Evengoed had de tekenaar, Frank de Leeuw, dit in kleur kunnen uitvoeren door in de middentonen in huidtinten te werken en voor de schaduwpartijen bijvoorbeeld wat omber, blauw of groen toe te passen.

Bij het tekenen met een aquarelpotlood kun je de kleur, net zoals bij een gewoon kleurpotlood droog opbrengen. Maar je kunt ook een natte penseel, een natte spons of een natte vinger gebruiken om pigmentdeeltjes van de stift los te weken om een aquareleffect op papier te bereiken.

Pas als de voorbewerkte tekening droog is kun je er met een droog potlood op verder werken. Door meer pigment op te brengen of er een andere kleur overheen te zetten. Ook kunnen er, zoals in het voorbeeld is gedaan enkele lijntjes ter detaillering worden aangebracht, als het papier weer gedroogd is.

Als je met het potlood op nat papier werkt, kan er een vlekkerig resultaat ontstaan. Soms kan dit de bedoeling zijn, als je wilt dat de strepen iets vervloeien. Doordat je zowel fijne details als gewassen delen kunt combineren, is het aquarelpotlood een heel veelzijdig materiaal.

De kleuren dien je aan te brengen als een lichte arcering, daarna kan een gelijkmatige vermenging van de kleur worden bereikt door met een zachte penseel , die je regelmatig spoelt in schoon water, het oppervlak te bewerken.

Hierin moet je een goede balans zoeken. Een teveel aan water kan een vlekkerig resultaat opleveren en als je te weinig water gebruikt mengt de kleur niet goed en blijven de streepjes zichtbaar. Als het allemaal goed lukt, bereik je het resultaat van een gewassen aquarel.