Kunst kopen voor uw plezier en om er iets aan te verdienen

Als u van kunst houdt dan kan het investeren in een kunstwerk heel leuk zijn en daarnaast een luceratieve manier om niet alleen veel over het onderwerp te leren maar er uiteindelijk ook nog wat geld mee te verdienen.

Dit is echt zo'n onderwerp waar u echt plezier in moet hebben om er uiteindelijk ook echt goed in te worden.

Kunst vraagt wat kennis

Dit geldt natuurlijk voor heel veel dingen. Het is goed mogelijk om geld te verdienen met varkensbuiken op de goederentermijnmarkt zonder ook maar iets van het onderwerp af te weten maar op de lange duur bent u toch in het algemeen beter uit met de handel in zaken waar u "iets mee heeft" en zeker als we het over kunst hebben is dit essentieel.

Als u door een veilingcatalogus bladert of zelfs naar een veiling toe gaat, of door de onduidelijke zaken op een rommelmarkt struint, dan moet u gewoon iets met kunst hebben om niet alleen de interesse te krijgen en te houden maar er zelfs een zekere expertise in op te bouwen.

Bij kunst zijn er een groot aantal categoriën waaruit u zou kunnen kiezen. Er zijn niet alleen allerlei varianten in kunstwerken maar we kunnen ook denken aan kunst uit een bepaalde periode, uit een bepaald gebied en dergelijke. En u kunt ook altijd nog denken aan een meer algemene, meer brede aanpak.

Specialisatie is wenselijk

Het gebied van de kunst is zo groot dat het wel aan te raden is om u ergens in te specialiseren omdat de kans dat er veel te veel op u afkomt wel levensgroot is.

Zo kunt u bijvoorbeeld specialiseren in antieke grafiek. Op zich trouwens al een heel breed gebied. Als we het over antiek hebben dan praten we in elk geval over de 19e eeuw of nog eerder (hoewel sommigens ook het begin van de 20e eeuw meepakken. Het begrip antiek is niet zo heel sterk begrensd)

En u kunt ook specialiseren in Amerikaanse kunstenaars, Europese, Aziatische en kunstenaars uit andere hoeken van de wereld.

Is kunst een goede investering?

U zult zich in eerste instantie wel afvragen of kunst een goede investering is. Die vraag is net zo goed of juist niet te beantwoorden als de vraag in welke aandelen je moet investeren of de vraag stellen of een bepaald stuk onroerend goed in waarde zal gaan stijgen of juist niet. Want in alle gevallen is het volledig afhankelijk van de vraag wat u er nu eigenlijk mee wilt. En voor de periode die u voor ogen heeft waarover u het kunstwerk of waar u in belegt wilt bezitten.

Net als bij alle andere beleggingen zijn er veiliger en minder veilige keuzes.

Veilige en minder veilige beleggingen

Als u werk koopt van een kunstenaar die al goed bekend staat dan mag u er wel van uit gaan dat de prijs van het werk eerder zal stijgen dan gelijkblijven of zelfs dalen. Één van de eerste zaken die u dan ook moet regelen is een lijst met min of meer erkende kunstenaars. Hiervoor bestaan referenties maar er is ook via internet een hoop materiaal te verzamelen. Beschouw dat maar als een eerste maar beslist ook zeer noodzakelijke investering.

Hoe minder de kunstenaar naam heeft gemaakt hoe groter het risico dat u loopt. Maar hoe beter ook het rendement als deze kunstenaar plotseling door blijkt te breken.

Koop wat u leuk vindt

Vanwege die onvoorspelbaarheid is één van de eerste regels bij het kopen van kunst, zelfs als u het puur koopt als investering, dat u iets moet kopen dat u mooi vindt en dat u als leuk om te bezitten beschouwt. Want het kan ook wel eens een bezit voor de hele lange termijn blijken te zijn. En er is nog een tweede risico bij het kopen van kunst. En dat is de echtheid.

Pas op voor namaak

Er is in de kunstwereld nogal wat namaak in omloop, om niet te zeggen dat er gewoon gefraudeerd wordt.



Niet elk schilderij dat voorzien is van een handtekening is echt door de artiest zelf van die handtekening voorzien. Er zijn mensen die uitermate handig zijn in het maken van een niet van echt te onderscheiden vervalsing. En zo zijn er ook technieken die een kunstwerk ouder laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Vage omschrijvingen

En er zijn nog de nodige grijze gebieden als we het hebben over het kopen van kunst, zeker via veiligen, zowel echte als online. We komen nog wel eens termen tegen als "in de stijl van...", " toegeschreven aan...", "behorend tot de XYZ school" en vergelijkbaar.

Vaak hebben deze woorden weinig tot geen betekenis en behoren tot de gebruikelijke termen van geslepen verkopers die op die manier een onbeduidend kunstwerk toch een zekere waarde mee willen geven.

En of u nu een werk van een paar tientjes of van duizenden euro's koopt, hou rekening met het feit dat het uiteindelijk uw eigen verantwoordelijkheid blijft of u een kat in de zak koopt of niet. "caveat emptor" zeiden de Romeinen al.

Als u met goed bekende galeries en veilinghuizen werkt is de kans dat dit gebeurt een stuk kleiner maar dat wil nog steeds niet zeggen dat het niet voorkomt. De kans dat de herkomst van een werk te achterhalen valt is dan ook direct een stuk groter.

Verder kijken dan een galerie

En daar hangt uiteraard ook een prijskaartje aan, dat spreekt voor zich. En daarom zoeken toch veel liefhebbers het aan de andere kant. Ze zoeken op allerlei veilingen, markten, kringloopzaken en dergelijke, op zoek naar een interessant kunstwerk dat al de moeite en het zoekwerk weer goed maakt.

Gezien de lage prijzen is het effect van een volkomen miskoop ook nog goed te overzien.

Maar er zijn velen die zo denken tegenwoordig, al was het maar om een werk aan te kunnen bieden op Ebay en dergelijke veilingwebsites. En dat maakt de kans op een echte ontdekking helaas wel een stuk kleiner

Veilingen

Maar ook online veiligen kunnen een leuke manier zijn om op zoek te gaan naar de beste manier om kunst te verzamelen. Er zijn uiteraard wat gevaren maar die zijn niet veel groter dan ergens anders, hoewel veel mensen daar heel anders over denken.

Men maakt zich zorgen over de eerlijkheid van de online handelaren, over nep-biedingen van verkopers die meerdere identiteiten op internet hebben en die gebruiken om bij veilingen de prijs op te drijven en dergelijke. Die gevaren bestaan inderdaad maar dat is niet beperkt tot het internet. Ook op andere, gewone veilingen kennen we dezelfde gevaren. U moet altijd voorzichtig zijn, zeker als het om wat grotere bedragen gaat.

Verzamel informatie

Een voorzorgmaatregels is om informatie over de verkoper te verzamelen, bijvoorbeeld middels terugkoppeling die de verkoper wellicht al eens gehad heeft. Lees alle commentaren, positief en negatief. En lees vooral de beschrijving van het werk goed. Want sommige verkopers kunnen behoorlijk misleidende informatie verstrekken zonder dat ze nu direct overgaan tot het vertellen van directe leugens...

Men beschrijft een werk bijvoorbeeld als geschilderd in de stijl van een Engels jachttafereel uit de 18e eeuw, maar zegt niet dat het werk zelf uit die periode afkomstig is. Het kan wel eergisteren geschilderd zijn. Dus zorg ervoor dat er bij dit soort verkopers altijd iets is om op terug te vallen en bij de grotere veilingsites en betaalmogelijkheden op internet zijn er meestal wel mogelijkheden om een aankoop terug te draaien als de verkoopteksten inderdaad misleidend zijn.

Is er een garantie?

Staat er expliciet bij dat er geen geld-terug-regeling of andere garantie is, laat het dan rustig gaan en kijk uit naar iets anders dat u meer kunt vertrouwen. Let op, het is niet de bedoeling zaken te ontmoedigen, het gaat uw auteur er om om smerige truukjes aan de kaak te stellen.

Begin kleinschalig.

En bent u nieuw, begin dan kleinschalig. Zoek een gebiedje in de kunst dat uw bovengemiddelde interesse heeft en blijf daar voorlopig bij zodat u er veel kennis over kunt vergaren. Lees veel, bezoek exposities en tentoonstellingen. U weet met een beetje geluk al snel meer dan de verkoper.

En als u het een en ander hebt aangekocht, kijk dan hoe gemakkelijk (of moeilijk) het is om het werk weer met winst te verkopen.

En dan, hoe ervaren u ook bent en hoeveel kennis u verkregen hebt, u gaat fouten maken en geld verliezen. Onherroepelijk gaat dat gebeuren. Maar andere keren zult u beslist ook wel gaan verdienen. En met een beetje geluk zit er een keer een klapper tussen die heel veel weet te compenseren.

Gebruik altijd uw nuchtere verstand

Maar de beste benadering blijft wel om niet direct de verwachting te hebben om direct die klapper te maken. Daar zijn waarschijnlijk heel wat aankopen voor nodig...

Gebruik altijd uw nuchtere verstand. Laat u niet opjagen en word niet overmoedig. U komt er het verste mee.