Kunst kopen om geld te verdienen

Kunstprijs kent een golfbeweging

Kunst kan zeer interessant materiaal zijn om in te handelen. De belangstelling voor kunst gaat meestal voor een groot deel op en neer met de economische golfbewegingen. Door deze zogenaamde conjunctuurcycli ontstaan er perioden van een te groot aanbod en dus lage prijzen. In betere tijden trekt de vraag weer aan en gaan de prijzen omhoog.

Grootmeesters zijn een uitzondering

Op dat punt gedraagt kunst zich niet veel anders dan andere economische goederen. Een uitzondering zijn de zeer dure stukken van de grote meesters, die niet alleen nauwelijks van eigenaar wisselen, maar waar de prijs zich niet van vraag en aanbod aantrekt. Die is stabiel of stijgt slechts.

Beleggen in beginnende kunstenaars

Een andere mogelijkheid is het beleggen in beginnende kunstenaars. Hun werk is meestal zeer voordelig te koop, vooral op veilingwebsites en dergelijke. Op het moment dat deze kunstenaars naam gaan maken vliegt de waarde van hun werk vaak omhoog. En kan er een leuke winst op gemaakt worden. Vergelijk het maar met het beleggen in startende bedrijven.

Prijssprongen

Op het moment dat het grotere publiek deze aandelen ontdekt kan de waarde exploderen. Net als bij de aandelen zult u bij de kunstenaars nog wel eens een zeperd halen omdat de kunstenaar het niet gaat maken. Dat is onvermijdelijk. Maar net als bij de effectenbeurs loont het ook hier om fors te gaan spreiden en dus veel materiaal van verschillende kunstenaars aan te kopen.

Nadeel is de liquiditeit

Iemand die in slechte tijden wat geld achter de hand heeft om wat kunst voor de handel te verzamelen kan daar een leuke bijverdienste aan overhouden. Een nadeel van kunst als handelswaar of als belegging is wel dat dat de liquiditeit slecht is. Aandelen kun je dagelijks verkopen op de beurs. Bij kunst, dat ook nog aan mode en veranderende smaak onderheving is ligt dat duidelijk anders en is een bedachtzame strategie een absolute noodzaak