Kleuren mengen een eenvoudige handleiding voor de serieuze kunstenaar

Aquarelleren is een fijne techniek om mee te werken voor elke kunstenaar. De meesten hebben in hun vroege kinderjaren ervaring met aquarelleren opgedaan als ze van de Sint of voor hun verjaardag een verfdoosje kregen. Maar het echte aquarelleren staat ver af van deze eerste beginselen. Veel serieuze kunstenaars hebben een voorkeur voor olie- of acrylverf, maar met de aquareltechniek zijn ware meesterwerken gemaakt. Dat gebeurde al door de Engelse school in de zestiende eeuw.





Aquarelleren is een techniek die niet eenvoudig onder de knie is te krijgen. In tegenstelling tot olieverf, dat nogal ‘vorm- en kleurvast’ is, heeft aquarelverf door zijn transparantie de eigenschap met de ondergrond een wisselwerking aan te gaan en dat kleuren in elkaar overvloeien en vermengen of door hun transparantie in opvolgende lagen de kleur veranderen. Er zijn diverse technieken die de kunstenaar helpen om te gaan met deze eigenschappen van het medium.

Één van die technieken houdt het maken van uw eigen verf in. Veel professionele schilders geven hieraan de voorkeur, ook al is er een groot aanbod aan kant-en-klare aquarelverf op de markt te verkrijgen. Op dit vlak springt aquarelverf er uit, dankzij zijn eenvoudig te gebruiken bestanddelen en het alom verkrijgbare water als oplosmiddel, in tegenstelling tot olie- en acrylverf dat moeilijk te verwerken en soms giftige componenten bevat.

Het feit dat aquarelverf geurloos is en het materiaal eenvoudig is schoon te maken, maakt het een geliefd medium voor menig kunstenaar. Het mengen van je eigen aquarelverf is een eenvoudige handeling. Alles dat je nodig hebt zijn wat alom in winkels voor kunstenaarsbenodigdheden verkrijgbare gereedschappen en je kunt aan de slag. Je kunt een mengkit voor aquarelverf kopen, maar ook zonder dat kun je je eigen verf mengen.

Wat je beslist nodig hebt zijn wat paletmessen en een vijzel. De vijzel of wrijfsteen is essentieel om de pigmenten fijn te malen. De paletmessen zijn nodig om de pigmenten en bindmiddelen in eenvoudig te verwerken porties te verdelen. Je kunt ze zonodig ook als spatels gebruiken. Het is belangrijk om ze voortdurend schoon te maken, omdat anders de verf kan vervuilen en dit uiteindelijk het resultaat kan bederven. Dat geld ook voor de potten en pannen die u verder bij het mengproces gebruikt.

Wanneer je alle gereedschappen hebt, moet je de ingrediënten kopen. Pigmenten zijn makkelijk te verkrijgen, want ze worden als zodanig verkocht. Je moet echter wel je eigen bindmiddel maken. Bindmiddelen zorgen ervoor dat de pigmenten homogeen blijven en zich kunnen hechten aan de ondergrond. Om je eigen bindmiddel te maken, heb je het volgende nodig:

  • 2 delen verpulverd Arabisch gom
  • 4 delen kokend, gedistilleerd water
  • 1 deel glycerine.
  • Doe het gom in een pan en giet daar het kokende water overheen. Voeg roerend de glycerine toe. Giet het mengsel, nadat dit is afgekoeld, door een kaasdoek in een schone glazen pot. Het bindmiddel is gereed voor gebruik.

    Als volgende stap meng je pigment en bindmiddel met behulp van een wrijfsteen op een marmeren of glazen plaat. Bij de schildersbenodigdhedenwinkel zijn speciaal voor dit doel gemaakte glazen wrijfstenen te verkrijgen. Draag een mondkapje als u met pigmentpoeder werkt, want het is schadelijk om dit in te ademen.

    Een goede vuistregel zegt dat je ¼ bindmiddel met ¾ pigment mengt. Dit is een tijdrovend en nauw luisterend proces. Doe, om te zien hoe het proces verloopt, tussentijds testjes door enkele penseelstreken op papier te zetten. Voor de perfecte verf moet het mengsel zo fijn mogelijk worden gewreven. Laat u niet uit het veld slaan als de eerste probeersels wat tegenvallen. Oefening baart kunst. Als u er eenmaal in slaagt een perfecte verf te maken is dit een bevredigende ervaring.