Het plezier van aquarelleren

In principe is iedereen in de gelegenheid te aquarelleren. Dit komt vooral omdat op scholen het werken met waterverf, aquarel of gouache, een van de standaardactiviteiten is. Hoewel het niet eenvoudig is het aquarelleren onder de knie te krijgen, is het in de basis kindvriendelijker dan acryl en olieverf. Dit omdat waterverf gemakkelijk te gebruiken en niet giftig is.

Op basisscholen wordt het werken met waterverf vanaf de eerste jaren in het cursusprogramma opgenomen. Wie heeft er niet met vingerverf gewerkt? Aquarelleren is een uitstekende techniek voor elke beginnende kunstenaar om mee te beginnen.





Het kan zijn dat het zelf maken van verf enigszins afschrikt, maar een eeuw geleden mengden de meeste kunstenaars hun verf nog zelf. Het is dat de meeste mensen het zelf mengen van verf zijn vergeten, omdat het verpakt en kant-en-klaar voor gebruik alom verkrijgbaar is. Het maken van verf is eigenlijk een koud kunstje. Vooral waterverf. Zeker het type dat kinderen gebruiken. Het mengen van verf voor professioneel gebruik is iets gecompliceerder. We gaan nu als oefening even uit van de ‘kinderversie’.

Je moet voor je begint over wat basisingrediënten beschikken

  • 3 eetlepels soda-bicarbonaat (wordt gebruikt bij het bakken van droog, boterhoudend gebak)
  • 3 eetlepels maïzena
  • 3 eetlepels witte azijn
  • 1 ½ theelepel lichte maïssiroop
  • Kleurstof voor voedingsmiddelen
  • De doseringen kunnen uiteraard worden verdubbeld of verdrievoudigd, als je met meerderen wilt gaan schilderen. Bovenstaande hoeveelheden zijn genoeg voor een groepje van zo’n vier man. Maak voor een grotere groep iets meer verf aan.

    De maïssiroop wordt als bindmiddel gebruikt, om de pigmenten bijeen te houden, wat voor uw waterverf vrij belangrijk is. Het kan zijn dat maïssiroop niet te verkrijgen is. Glycosesiroop kan dan eenvoudig als substituut worden gebruikt. Je kunt het zelf maken door twee kopjes suiker te koken in een hoeveelheid water gelijk aan één kopje. Roer het goed door totdat je een heldere oplossing hebt. Nu je over het bindmiddel beschikt, is het tijd om van start te gaan.

    Meng om te beginnen de azijn met de soda-bicarbonaat in een kommetje. Het mengsel zal gaan schuimen, maar dat is een een natuurlijke reactie en blijf daarom gewoon doorroeren. Wanneer het schuim is neergeslagen, is het tijd om de maïzena en maïs- of glucosesiroop toe te voegen en door te roeren. Ga hiermee door totdat er een gladde vloeistof is ontstaan. Dit is de basis.

    Nu het basismateriaal er is, kun je jouw kleursetjes maken. Neem een aantal flessendoppen of vergelijkbaar kleine bakjes en doe daar de basisvloeistof in. Als dit over alle bakjes is verdeeld, kun je er de voedselkleurstof aan toevoegen.

    Wees niet zuinig met de kleurstof. Deze moet goed en homogeen door de basis worden gemengd. Dus ook hier moet wat worden geroerd. Als dit allemaal is gebeurd, rest er nog één stap. Zet de dopjes met verf koel en droog weg en wacht tot de volgende dag. De dopjes zijn dan veranderd in een set van droge waterverf, klaar voor gebruik.