Giclee

Een giclee, ook wel irisprint of piëzografie genoemd is een nieuw soort kleurendruk die vooral gebruikt wordt om reproducties van kunstwerken te produceren. Deze nieuwe druktechniek is ontwikkeld in de Verenigde staten. De basis voor het maken van een giclee is een inktjetprinter, waaraan zeer hoge eisen worden gesteld. Het is een nieuwe techniek, vergelijkbaar met zeefdruk

Ook moet het gebruikte papier dat door de printer gaat van een zeer hoge kwaliteit zijn. Erwordt gebruik gemaakt van hoogwaardig zuurvrij grafisch etspapierHetzelfde verhaal geldt natuurlijk voor de inkt die voor de giclee wordt gebruikt.

Verkleuren ligt bij een techniek als bij deze giclee natuurlijk enorm op de loer. De ervaringen met inkt voor printers zijn wat dat betreft weinig hoopgevend, om het nog wat optimistisch te stellen. Maar met speciale pigmenten moet een kleurechtheid van ongeveer honderd jaar verkregen worden. Er zijn aanwijzingen dat dit zo is, maar over honderd jaar weten we het natuurlijk pas definitief. Het garantiebewijs dus maar goed bewaren.

De Printer voor de giclee

Een piëzoprinter kent naast de kleuren cyaan, mangaan, geel en zwart, ook licht cyaan en licht mangaan. Deze twee extra kleuren zijn toegevoegd om er voor te zorgen dat de kleur van water, huidskleur en de lucht natuurgetrouwer overkomt en dat er meer nuance mogelijk is.

De term giclee is afgeleid van het Franse werkwoord "gicler", dat stralen of vernevelen betekent. Kunstenaar Jack Duganne gaf in 1991 de naam giclée aan dit nieuwe drukprocedé of liever printprocedé

Wil printen mogelijk zijn dan dient er uiteraard sprake te zijn van ofwel een hoogwaardige digitale foto ofwel van een digitaal gemaakt kunstwerk dat speciaal voor verwerking tot giclee is ontworpen.

Bij de giclee wordt van de originele (olie-)pastel of schilderij een digitale ‘scan’ gemaakt met een zeer hoge resolutie. Vervolgens worden proefdrukken van deze scan zorgvuldig vergeleken met het origineel en wordt er waar nodig beeldcorrectie toegepast om tot de juiste kleur en het gewenst contrast te komen.

Een groot voordeel van de giclee of piëzografie is dat niet de hele oplage ineens gedrukt hoeft te worden (alle prenten kosten evenveel per stuk ongeacht de oplage). Zo kun je met een kleine hoeveelheid prenten beginnen en al inkomsten genereren door de verkoop van deze eerste exemplaren en dan later de rest van de oplage laten bijdrukken.

We komen de giclee tegenwoordig nog wel eens tegen bij exposities waar mensen wel interesse hebben in een afbeelding van de geëxposeerde kunstwerken maar niet het bedrag voor het origineel er voor over hebben dan wel niet kunnen betalen.