basistechnieken in het aquarelleren

Aquarelleren is waarschijnlijk de meest kritische schildertechniek. Dat komt doordat water als basis wordt gebruikt. In tegenstelling tot olie- en acrylverf, hecht water zich niet aan de ondergrond. In feite tast het de ondergrond aan, doordat dit nat wordt. Eigenlijk is het maken van een aquarel één groot gevecht. Als dat zo is, waarom passen wij die techniek dan toe? Omdat aquarelverf niet giftig is en eenvoudig te gebruiken. Olieverf en acryl vereisen speciale aandacht en kunnen een bedreiging voor de gezondheid vormen. Dat maakt aquarelverf juist zo interessant voor beginners, omdat je je verder nergens zorgen over hoeft te maken





Waar je wel op moet letten is hoe je op een goede manier met aquarelverf schildert. Voor hen die hiermee nu nog moeite hebben, hebben we enkele tips om je vaardigheden te verbeteren:

Zorg voor goed materiaal.

Een goed begin is het halve werk. Als je materialen gebruikt die onder de maat zijn, zal het schilderen een frustrerende ervaring zijn en het resultaat teleurstellend. Zo heb je goede penselen nodig, goede verf en een goede kwaliteit aquarelpapier. Daarnaast heb je nog wat dingen nodig, maar dit zijn de belangrijkste. Als je je maar één penseel kunt veroorloven, koop dan een nummer 8 rond penseel van marterhaar of kolinskyhaar (red sable), maar het verdient de voorkeur om van een nummer 4 en 12 uit te gaan.

Nummer 8 is echter voor algemeen gebruik geschikt. Daarnaast heb je een starterssetje studieverf nodig, of schaf een basisset kleuren aan zoals die aan het begin van het eerste hoofdstuk zijn gespecificeerd. Gebruik ook altijd aquarelpapier dat speciaal voor dit doel is gemaakt en niet gaat rimpelen. Hierover is in het eerste hoofdstuk ook de nodige informatie gegeven. Voor studiedoeleinden is papier van 150 tot 250 gram prima te gebruiken. Leer hoe jij je penseel moet vasthouden. Dit is een belangrijk aspect wil je een goed resultaat bereiken.

Er zijn verschillende manieren om je penseel vast te houden. De ‘klassieke greep’ is het penseel op dezelfde manier vast te houden als een potlood of pen, maar dan wat hoger dan wanneer je aan het schrijven bent. Een andere manier is ‘bovenhands’, alsof je het penseel van de tafel oppakt. Als je het penseel op die manier vasthoudt, kun je wat makkelijker neerwaardse streken maken. Het kan ook nog op andere manieren, maar als basis zijn deze essentieel.

Leer hoe je moet ‘wassen’.

Wassen is in aquareltermen het opbouwen van kleurlagen met je penseel om zo een zeker niveau van diepte en detail te bereiken. Wil je een goede aquarel kunnen schilderen, dan moet je dit onderdeel beheersen. Een eerste oefening: Maak vooraf voldoende verf aan. Je houd het papier iets schuin. Met het penseel maak je bovenaan het papier een streek, zet daar een volgende streek tegenaan die de vorige iets overlapt, enzovoort.

Door het overlappen neem je overtollige verf uit de vorige streek mee. Gebruik voor elke streek een volle penseel, dus telkens weer indopen voor de volgende streek wordt gezet. Dit is een wassing. Je kunt een egale wassing maken, waarbij je ervoor moet zorgen tussentijds niet je penseel uit te spoelen, omdat dan de verf verdund wordt en de kleur naar lichter gaat verlopen. Het is zaak snel te werken om geen droogranden te krijgen. Als de wassing klaar is, neem je een droge penseel die je in een langzame streek langs de onderzijde van het papier haalt om overtollige verf op te zuigen.

wassing met toonverloop

Je kunt ook een wassing met toonverloop maken, maar dan moeten voor elke volgende streek enkele druppels water aan de verf worden toegevoegd. Er kan ook een wassing met kleurverloop worden gemaakt, waardoor bijvoorbeeld met geel wordt begonnen en door dan steeds een beetje rood bij te mengen, ontstaat een geleidelijk verloop via oranje tonen naar rood.

nat-op-droog wassing

Een wassing kan nat-op-droog (op droog papier) worden aangebracht, maar ook nat-in-nat (op papier dat vantevoren nat is gemaakt). De bewerkingen zijn verder gelijk aan elkaar. Door wassingen over elkaar te plaatsen kunnen bepaalde effecten worden bereikt zoals een kleurverloop in een avondlucht of wolkenluchten. Met deze tips en wat oefenen bent u al gauw op streek met het maken van fraaie aquarelschilderijen